Att bli missförstådd eller själv missförstå någon

Jag vet inte hur det är för dig, om du någon gång blivit missförstådd eller själv missförstått någon? Om du någon gång känt att du pratar förbi andra eller att den du pratar med inte förstår vad du försöker säga?

Mig har det hänt flera gånger att jag tyckt att jag varit väldigt tydlig i min kommunikation men att det visat sig att mottagaren fått en helt annan uppfattning om vad jag ville säga.

Och givetvis har jag då och då missförstått andra människor. Eller misstolkat kanske är ett bättre ord. För ofta handlar det ju om vilken tolkning vi gör av det som sägs. Jag brukar ofta få höra att jag är en bra lyssnare men ärligt talat så brukar jag ibland anta vad den andre menar, vilket gör att jag ligger steget före, drar förhastade slutsatser och misstolkar det som personen vill ha sagt.

Jag tror att vi lätt kan missförstå andra genom en enda mening eller kanske rentav genom ett enda litet ord som vi misstolkar. Samtidigt ska vi komma ihåg att mycket av våra tolkningar kommer från andra källor än just språket. Kroppsspråk, ansiktsuttryck, tonfall och sammanhang bidrar till vad som sägs och vad som kommer att förstås eller missförstås.

Man skulle nog kunna säga att vi hela tiden förlitar oss på vaga och lite oklara beteenden när vi kommunicerar med varandra. Vilket visar att samspel och kommunikation med andra inte är så enkelt som vi ibland tänker oss, Och vad vi än väljer att göra så kommer människor aldrig se vår tanke lika tydligt som den är i vårt eget huvud, även om vi försöker förklara.

Men vem är egentligen ansvarig för de kommunikations missar som uppstår? Han eller hon som missförstår eller är det personen som blir missförstådd? 🤔

/ Urban

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: