Min Gud min Gud varför har du övergivit mig?

Vid nionde timmen ropade Jesus med hög röst: Eli, Eli, lema sabachtani? Vilket betyder: Min Gud, min Gud, varför har du övergivit mig?

Matteusevangeliet 27:46

Kan förstå att det kan låta lite märkligt, men det finns nog inga ord som gett mig mer tröst än dessa. Dessa ord har hjälpt mig i ångest, i förtvivlan, i maktlöshet och när jag känt mig ensam och övergiven. Jag tror nämligen att en av de viktigaste sakerna som händer på korset är när Jesus ropar: Varför har du övergivit mig? Också den frågan bar han på korset.

Min dragningskraft till dessa ord började när en vän för ett antal år sedan sa: ”Det är inte konstigt att du känner dig övergiven av Gud. Jesus kände sig ju övergiven när han hängde på korset och han var ju Guds son. Men du är ju inte ens en halvgud, du är ju en helt vanlig människa som får känna sig övergiven och besviken. Det är naturligt men Gud överger aldrig dig”.

Om någon vet hur det känns att vara övergiven så är det Jesus. Trots att han var Guds son och visste vad som skulle hända kände han sig övergiven där på korset. Att han ropade orden ”Min Gud, Min Gud varför har du övergivit mig?” med hög röst var nog för att de skulle etsa sig fast hos alla förtvivlade, alla övergivna, hos alla oss som känner maktlöshet och saknar hopp.

Orden innebär att jag får tro på någon som vet precis hur jag har det och det oavsett vad jag upplever i livet. Han blev ett med mänskligheten för att dela våra livsvillkor, vår utsatthet, vårt rop i mörkret: Var är du Gud? Varför griper du inte in? Varför har du övergivit oss?

Min Gud, min Gud, varför har du övergivit mig? Jag ropar förtvivlat, men du är långt borta. Min Gud, jag ropar om dagen, men du svarar inte, jag ropar om natten men finner ingen ro.

Psaltaren 22: 1-3

Orden Jesus ropade på korset är hämtade från Davids psalm 22. Tänk om han istället hade citerat ord från den nästföljande psalmen: ”Om jag än vandrar i dödskuggans dal fruktar jag inget ont, ty du är med mig! Din käpp och stav de tröstar mig!” Vilken otrolig skillnad det hade varit!

Jag är väldigt glad och tacksam över att Jesus valde psalm 22. Han klarade helt enkelt inte av att utropa orden från psalm 23, för han kände sig så övergiven och förtvivlad där han hängde på korset. Detta innebär att jag inte heller behöver klara av det! 

/ Urban

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: