Vad är meningen med livet?

Vad som är meningen med livet har du säkert frågat dig själv många gånger, och kanske är det så att svaret inte bara skiftar mellan oss individer utan också från en dag till en annan. 

Tror att vi alla medvetet eller omedvetet bär på nån slags längtan efter en djupare mening med vårt liv och kanske är det så att allt det vi sysselsätter oss med är ett slags utforskande om vad meningen med livet egentligen är. Tänker också att frågan egentligen innehåller två delar, hur finner jag mening? Och har själva livet en högre mening?

En del människor säger att det inte finns någon mening, andra att det är upp till oss själva att skapa en mening. Sedan finns det de som säger att livet har ett högre syfte, att det finns en plan, en uppgift för var och en av oss.

Missförstå mig rätt, men jag tänker att alla tre synsätt har rätt. En del saker som hänt mig i livet har verkligen ingen som helst mening, annat har jag skapat mening av och som kristen tror jag att Gud har ett syfte, en mening med just mitt liv.

Det kanske finns en slags skillnad på tillvarons funktion och dess djupare mening. Ofta tror vi människor att vi måste fylla våra dagar med massa innehåll för att de ska bli meningsfulla, men meningen med livet kanske är att leva. Att se och uppskatta vardagen och kanske är det så att man inte finner meningen med livet i de små detaljerna utan i helheten.

Men jag tänker också att meningen med livet är att skapa mening. Att helt enkelt sträva efter ett liv som känns meningsfullt att leva. Och ett sådant liv handlar inte bara om oss själva, det handlar också om vad som är meningsfullt för andra. Hur mitt liv påverkar andra.

Konstnären Michelangelo som såg sig främst som bildhuggare lär ha sagt att den viktigaste uppgiften som bildhuggare är att hitta bilden i stenen, genom att hugga bort det som inte hör dit och kanske är meningen med livet något liknande.

Det kanske låter lite väl pretentiöst men meningen med livet kanske är att vi ska bli oss själva. Att vi ska bli de individer som Gud tänkt att vi ska vara. Att vi på något sätt ska hitta det bästa inom oss och ge det vidare till andra, för det finns ju faktiskt inget bättre än att få betyda något för någon annan. Tror nämligen att Tomas Sjödin har rätt när han skriver att det finns en plats i världen som är min, som ingen annan kan ta ifrån mig, som ingen annan kan fylla och att den förblir tom om jag inte intar den.

Vad som inte är livets mening vet jag, att vara så rädd för ensamhet och tystnad att man aldrig hinner i lugn och ro tänka efter: Vad gör jag med min korta stund på jorden.

Astrid Lindgren

/ Urban 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: