Att sätta ord på tillvaron

När jag gick i skolan var jag inte speciellt bra på svenska och jag är fortfarande rätt usel på grammatik. Vet inte riktigt vilka bokstäver som är vokaler och konsonanter, och har ingen aning om vad som är presens, imperfekt och infinitiv osv… Men jag tycker om ord och att formulera mig. För mig är det är inte himla viktigt att det blir grammatiskt rätt. Det viktigaste är att få mina tankar och funderingar på pränt, att på något sätt få klä mitt liv i ord.

Ju äldre jag blivit desto viktigare har orden och formuleringarna blivit, både mina egna och andras. För ibland är det så att ens egna ord inte räcker till. Omständigheterna i livet kan göra oss mållösa, samtidigt som vi känner ett starkt behov av att få sätta ord på det vi upplever. Då behöver vi det skrivna ordet. Då kan ord som någon annan formulerat beskriva det man känner och ge röst åt ens inre. 

Det är då jag behöver Bono, Marcus Birro, Tomas Sjödin eller Philip Yancey. Det är då jag behöver Jobs bok, Psaltaren och Predikaren i bibeln.

När ens egna ord inte räcker till eller att man är förstummad så kan det vara befriande att använda andras. Upplevelserna de kanske är olika, men känslorna desamma. För på det stampade jordgolvet är vi alla lika, som Marcus Birro brukar säga. 

I trängda lägen säger vi att ord blir oviktiga och obetydliga. Jag tror tvärtom. I trängda lägen blir ord fruktansvärt viktiga!

Tomas Sjödin

Precis såsom Tomas Sjödin skriver har det varit för mig. Behovet av att få sätta ord på de trängda lägena har lett mig till orden och formuleringarna. I livskriserna har orden varit oerhört viktiga, både mina egna och andras. Tänker att en författares uppgift är att skriva om det som ligger på gränsen till vad som går att formulera. Och det är ju faktiskt så att det man kan sätta ord på blir mindre farligt, oavsett om det är ens egna eller någon annans! 

Jag tror som sagt att det är viktigt att sätta ord på tillvaron, på sina känslor och upplevelser, både det positiva och negativa, både det som känns lätt och det son är tungt. Självklart kanske inte allt i livet behöver bearbetas men genom att sätta ord på det vi möter och upplever så lär vi oss mycket, både om livet och oss själva.

Ett sätt att sätta ord på tillvaron är att be och bön handlar verkligen inte om att formulera sig på rätt sätt, det handlar snarare om att komma med sina tankar, känslor och funderingar till han som vet vad vi vill säga! 

/ Urban

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: