Att byta åsikt!

Sitter i uterummet och dricker en kopp kaffe och tänker på att att det fanns en tid i livet då jag inte drack kaffe. En tid som lyckligtvis är förbi.

I nästan trettionio år hade jag varit fast besluten vid att jag aldrig någonsin skulle börja dricka kaffe. Men den första januari 2016 förändrades allt då jag helt oplanerat tackade ja till en kopp kaffe. När jag sedan erkände detta på facebook fick jag bl.a följande kommentar:

Du är en mogen man, Urban. En man som vågar ompröva gamla bestämda uppfattningar. I min bekantskapskrets har du en ohotad förstaplats där. Inte nog med att du korrigerade din uppfattning om Bruce Springsteen från usel till fantastisk. Nu avskyr du inte kaffe längre, du gillar det! Vad finns det mer du inte tycker om, som du på sikt kommer att älska?

Den mest uppenbara anledningen till att man ändrar sin åsikt är nog att man inser att man haft fel, och det är ju så att under livet förändras vår smak, våra åsikter och tankar beroende på vad vi är med om och upplever.

Allt som vi idag tycker, tänker och tror kommer vi säkert inte hålla med om när vi blir äldre, och sedan jag blev kaffedrickare har jag gjort en hel drös av saker som jag sagt att jag aldrig skulle göra.

Visst kan det vara jobbigt med människor som titt som tätt byter åsikt. För det är ju inte helt lätt att umgås med någon som ena dagen säger en sak och nästa dag något helt annat. Men jag tror att vi alla behöver fundera på hur vi agerar när vi får ny information och erfarenhet i någon fråga. Är vi då nyfikna eller slår vi ifrån oss och hävdar att vi ändå har rätt och fortsätter på den inslagna vägen.

Att byta åsikt är ett tecken på intelligens

Albert Einstein

Min önskan är att leva ett liv där jag vågar stå upp för mina åsikter men också våga ändra dem. Ibland behöver vi faktiskt ompröva och korrigera våra uppfattningar. Ibland kan det verka som att man är inkonsekvent men framförallt är det mod och intelligens, och visst vore det väl tråkigt om man tyckte och tänkte på precis samma sätt hela livet igenom.

Det finns något stort i att byta åsikt. Det berättar att man är i rörelse och ser något annat och mer än det man har sett tidigare… Ett sätt att inte stanna i växten som människa.

Tomas Sjödin

/ Urban

Ett svar till “Att byta åsikt!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: