Blott en dag, ett ögonblick i sänder

Blott en dag, ett ögonblick i sänder
– vilken tröst, vad än som kommer på!
Allt ju vilar i min faders händer:
skulle jag som barn väl ängslas då?
Han som bär för mig en faders hjärta
giver ju åt varje nyfödd dag
dess beskärda del av fröjd och smärta,
möda, vila och behag.

Själv han är mig alla dagar nära,
för var särskild tid med särskild nåd.
Varje dags bekymmer vill han bära,
han som heter både Kraft och Råd.
Morgondagens omsorg får jag spara.
Om än oviss syns min vandrings stig.
“Som din dag, så skall din kraft ock vara.”
Detta löfte gav han mig.

Hjälp mig då att vila tryggt och stilla
blott vid dina löften, Herre kär,
och att ej den dyra tröst förspilla,
som i ordet mig förvarad är.
Hjälp mig, Herre, att vad än mig händer
taga av din trogna fadershand
blott en dag, ett ögonblick i sänder,
tills jag nått ditt goda land.

Lina Sandell

Är nog inte ensam om att ha den psalmen som favorit, man skulle lätt kunna säga att det är en tidlös psalm som fått ge tröst, hopp och styrka till många människor, genom flera generationer. Den är ju trots allt över 150 år gammal.

Lina Sandell skrev den 1865 och upprinnelsen till att hon skrev just den texten började med en berättelse om ett gammalt väggur som plötsligt hade stannat. Vet inte riktigt vem som är författaren men troligtvis har den sitt ursprung i england.

Urtavlan funderade på varför klockan hade stannat och kom fram till att det var pendeln som orsakat felet. Pendeln hade nämligen bestämt sig för att börja strejka, den hade kommit på att under ett dygn så måste den pendla fram och tillbaka 86400 gånger och det blev ju alldeles för jobbigt. Urtavlan undrade om det inte var så att det bara var tanken på arbetet och inte arbetet i sig som tröttade pendeln och förklarade för pendeln att den enbart behöver pendla ett varv i sänder. Pendeln lyssnade noga på urtavlans utläggning, insåg det riktiga i resonemanget och fortsatte sedan sitt tålmodiga arbete.

Lina Sandell kommentarade berättelsen med orden: ”Det är dåraktigt att tillägga det närvarande ögonblicket det tillkommandes tyngd. Vi får inte mer än en dag, en timme i sänder att genomgå och för varje ny dag, ny nåd, ny kraft och ny hjälp”

Tror de flesta svenskar känner till orden blott en dag, ett ögonblick i sänder och det oavsett om man går till kyrkan eller ej. Tänk bara på allt snack om att fånga dagen, medveten närvaro och härvaro och liknande…

För att orka med livet försöker människor ta en dag, ett ögonblick i sänder och det är en nödvändighet för den som är slutkörd, så var det iallafall för mig när jag drabbades av utmattningssyndrom.

Vi hör en vän berätta om ett par som har en son med bara några veckor kvar. Dom kämpar för att hålla uppe modet, det är tydligen någonting med blodet. Dom tar en dag, ett ögonblick i sänder. Vi läser tidningen och stannar upp ett slag och tänker att det kunde varit hon och du och jag som hade suttit på det flyget om inte resan fått det dåliga betyget. Vi tar en dag, ett ögonblick i sänder och hoppas innerligt att ingenting händer.

Bo Kaspers orkester

Visst är det så vi ofta gör, eller iallafall önskar. Att vi tar en dag, ett ögonblick i sänder och hoppas innerligt att ingenting händer. Alltså att ingenting tråkigt eller jobbigt ska drabba oss.

Om det är något som kännetecknar den tid vi lever i är det nog oro, för visst är det lätt att bli orolig och grubbla över allt som händer i världen. Kriget i ukraina, det försämrade säkerhetsläget i europa, stigande räntor, dyrare mat och höga elpriser. Då är det inte alltid så lätt att ta en dag, ett ögonblick i sänder, det är ju så lätt att bekymra sig för morgondagen.

När Lina Sandell skrev sina texter använde hon ofta bilden av Gud som en mor men eftersom männen i psalmkomitten inte uppskattade bildspråket ändrades många av texterna. Faktum är att från början fanns det inga som helst fadersassociationer i Blott en dag, då sjöng man att allt vilar uti herrens händer och han som har mer än modershjärta.

Att i dagens samhälle tala om Gud som far är inte alltid så lätt, det är nämligen många som fått sin fadersbild förstörd och förknippar den mer med rädsla och obehag än kärlek och trygghet. Dessutom kan man ju tycka att det blir lite snedvridet att enbart tala om Gud som far i ett samhälle där allt ska vara jämställt.

Personligen tycker jag att det är lite tråkigt med dessa förändringar i texten, hade gärna önskat att vi sjöng han som bär för mig ett modershjärta, För faktum är ju att det är bibliskt att se Gud som en far med ett modershjärta.

I Jesaja hittar vi en uppsjö av kvinnliga bilder och metaforer för Gud som saknar motstycke någon annanstans i bibeln. Det verkar som att profeten Jesaja hämtat inspiration från barnafödande och att vara mor när han skrev texten.

Länge har jag tigit, varit tyst och behärskat mig. Nu vrålar jag som en födande kvinna flämtar, drar efter andan.

Jesaja 41:14

Glömmer en kvinna sitt lilla barn. Bryr hon sig inte om den hon själv har fött? Och även om mammor kan glömma så glömmer jag aldrig dig, aldrig i livet.

Jesaja 49:15

Hennes barn ska bli burna i famnen och bli gungade i knät. Som en mor tröstar sina barn så ska jag trösta er”

Jesaja 66:12-13

Visst är det härligt att tänka sig Gud med ett modershjärta och jag tycker det är tråkigt att den bilden av Gud ofta glöms bort. Men nu är ju som sagt texten i Blott en dag: han som bär för mig ett fadershjärta.

Ni känner säkert till liknelsen om den förlorade sonen, om ni inte kommer ihåg storyn så finns den i Lukasevangeliets femtonde kapitel.

På långt håll fick hans pappa syn på honom, och med hjärtat värkande av kärlek sprang han fram och kramade och kysste honom.

Lukasevangeliet 15:20

Tänker att det i den versen finns en viktig detalj vi lätt glömmer bort, nämligen att fadern springer. På Jesu tid var familjefadern en respektingivande person. Han var liksom inte farsan som man låna kamelen av när man skulle ut med polarna. Och det var absolut under en fars värdighet att springa, men ändå gör han det otänkbara. Han drar upp dräkten, för på den tiden hade ju alla typ lucialinne på sig och sprang sonen till mötes. Han skämde ju ut sig fullständigt. Precis så tror jag att Gud är, han springer oss till mötes och han vill inte läxa upp oss utan han möter oss med en kärleksfull famn.

Han ju ger åt varje nyfödd dag dess beskärda del av fröjd och smärta, möda, vila och behag

Texten blundar inte för att livet kan vara svårt och besvärligt och tar man en titt på Lina Sandells egna liv blir detta väldigt tydligt. Som barn var hon ofta sjuk och under en period var hon till och med förlamad. Hennes pappa drunknade när de åkte båt över vättern och två år senare avled även hennes mamma. Vid 28 års ålder hade hon förlorat båda sina föräldrar och när hon själv fick barn så dog barnet vid födseln.

Han ju ger åt varje nyfödd dag, dess beskärda del av fröjd och smärta, möda, vila och behag. Man kan ju fundera på om det verkligen är så att det är Gud som ger oss smärtan och mödan. Å andra sidan hindrar han ju inte att vi emellanåt drabbas av svårigheter och motgångar. Detta är inte helt enkelt, men jag tror att smärtan, svårigheterna och motgångarna i livet kan förvandlas till välsignelser om vi blandar in Gud i det hela.

Själv han är mig alla dagar nära,för var särskild tid med särskild nåd.

Trösten ligger i att vi aldrig är övergivna. Personligen har jag fått uppleva mycket i livet som varit jobbigt, men på något sätt är det som att när livet varit som jobbigast så har Gud visat sig från sin allra bästa sida. Som att det liksom finns en speciell nåd som bara ges vid speciella tillfällen.

Gud finns inte med oss från avstånd utan han finns där mitt i det allra jobbigaste, mitt i vårt lidande, i nöden, i ångesten för det är nämligen Guds väsen att vara med-lidande.

Varje dags bekymmer vill han bära, han som heter både kraft och råd.

Jag tror på en Gud som både kan ge oss kraft och råd. Men om han ska kunna bära våra bekymmer behöver vi ge dom till honom, och vi behöver inte tona ner eller lägga locket på inför Gud. Nej till honom får vi komma precis som vi är.

Morgondagens omsorg får jag spara om än oviss syns min vandrings stig. Som din dag så skall din kraft och vara. Detta löfte gav han mig.

De orden fann Lina Sandell i Femte moseboken 33:25 där det i en engelsk bibelöversättning står ”som dina dagar, så skall din styrka vara”.

När vi tänker på alla dagar vi har framför oss kan det ibland kännas jobbigt och rentav omöjligt att vi ska orka med dem. Men ingen av oss ska ju orka med alla dagar samtidigt. Vi får var och en ta en dag i taget. Ett ögonblick i sänder, och lita på att Gud är med och ger ny kraft.

Allt ju vilar i min faders händer, skulle jag som barn ängslas då?

Men det finns ju så mycket att bekymra sig för. En del bekymmer kommer plötsligt och oväntat och kan vara riktigt besvärliga. En del andra går vi och dras med under lång tid och sedan finns det bekymmer som vi nog själva åstadkommit genom vårt ältande och grubblande, vilket också inneburit att problemet fått fel proportioner. Kanske känner ni precis som mig att oro och bekymmer ibland kan sätta sig på insidan och nästan ta över oss. Att det kan få oss lättretliga, griniga och att vi sover dåligt och blir rastlösa.

Allt ju vilar i min faders händer och den vanligaste uppmaningen i bibeln är att vi inte ska vara rädda, att vi inte ska vara oroliga och bekymra oss.

Lugn i stormen. Jag är med er. Var inte rädda, för jag är er Gud. Jag ger er styrk. Jag hjälper er. Håll i mig, jag håller i er. Jag håller er och släpper inte taget. Jag säger lita på mig. Ta det lugnt. Jag är här och tar hand om er

Jesaja 41:10,13

Har någon någonsin lyckats växa en centimeter genom att stå och oroa sig framför spegeln? Så mycket tid och pengar läggs på mode. Tror ni att det är värt det? Titta inte på modet, titta på blommorna i naturen. De klär inte upp sig och byter inte mode, men har ni sett maken till färger och former? De tio bäst kläda i världen är sluskar i jämförelse. Om Gud lägger ner sådant jobb på blommorna ute i naturen utan att någon ens ser dem, tror ni inte att han skulle ta ännu mer hand om er, fröjdas åt er, göra allt för er? Slappna av! Om ni inte var så upptagna med allt ni skaffar er skulle ni upptäcka allt som Gud skänker er. Människor som inte känner Gud och inte vet hur hur han jobbar gör stor affär av sådana saker, men ni både känner Gud och vet hur han gör saker. Ta vara på Guds verklighet, lita på Guds initiativ, ta emot Guds omsorger. Det förlorar ni inte på. Ni ska se att alla vardagsbehov blir tillgodosedda. Rikta all uppmärksamhet på vad Gud gör i detta nu, och gå inte och änglas över vad som kommer eller inte kommer att hända i morgon. Gud hjälper er att ta itu med de problem som dyker upp när de väl dyker upp

Matteusevangeliet 6:27-34

Ska jag vara ärlig är det nog ofta så att jag först söker allt det andra först. Att det helt enkelt tar ett tag innan jag blandar in Gud i mina bekymmer. Först försöker jag fixa det själv och om det inte går så blandar jag in Gud. Men Jesus säger till oss att sök först hans rike och hans rättfärdighet så skall ni få allt det andra också. Gör er därför inga bekymmer för morgondagen. Den får själv bära sina bekymmer.

Hjälp mig då att vila tryggt och stilla, blott vid dina löften Herre kär. Ej min tro och ej den tröst förspilla som i ordet mig förvarad är. Hjälp mig herre att vad som helst mig händer, taga ur din trogna fadershand.

Du omsluter mig på alla sidor och håller mig i din hand. Den kunskapen är för djup för mig, den övergår mitt förstånd

Jag kastar en blick över axeln, där står du. Sedan tittar jag framåt, där är du också. Alltid vart jag än går, är du hos mig. Hur är det möjligt? Hur gör du? Det är mer än jag förstår

Psaltaren 139:5-6

Tack Herre att vi får komma till dig med allt som fyller våra hjärtan, all vår oro och all vår glädje, och hjälp oss att vila tryggt och stilla vid löftet att du alltid är med oss oavsett vad som händer.

/ Urban

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: