Vad har du i din ryggsäck?

Alla går vi omkring och bär på livets ryggsäck och den fylls ständigt på med tunga och lätta saker. Alla har vi erfarenheter och upplevelser från förr med oss i bagaget, både bra och dåliga. För det är ju så att både med och motgångarna ska rymmas i samma säck.

För en del blir ryggsäcken så tung att den blir svår att bära medan andra har tur och kan gå runt i livet med lätta kliv eftersom deras ryggsäck är relativt lätt. Och visst kan det kännas orättvist, men livet är faktiskt inte rättvist. Dessutom är vi inte alla lika duktiga på att packa och vi har olika starka ryggar att bära packningen med.

Mycket av ryggsäckens innehåll har vi själva inte packat i, utan den har till stor del packats av livets omständigheter och av andra människor. Men det är vi som får bära den, vilket kan kännas både tungt och orättvist.

Ibland kan jag dock tycka att ryggsäcken som metafor och orden ”att ha med sig i bagaget” fått en alldeles för negativ klang. Visst förutom goda och fina minnen så finns där också saker som tynger såsom sorger och besvikelser, skuld och skam, upplevelser av svek och ensamhet. Jobbiga och hemska minnen. Jag vet för jag har själv upplevt saker som jag inte ens skulle önska min värsta fiende.

Men det finns alltid två sidor av myntet. Att det är jobbigt att bära en tung ryggsäck är bara halva sanningen, jag tänker nämligen att det är bra att ha med sig mycket i bagaget för det innebär ju att man har mycket livserfarenhet.

I självhjälps böcker och annan litteratur får man ofta rådet att tömma, se över och packa om sin ryggsäck och det tror jag också är viktigt, för man ska inte gå runt och bära på massa onödig skit som faktiskt går att släppa taget om. Men samtidigt är jag övertygad om att det tunga i livets ryggsäck även kan vara bra för oss. Det kan ge oss livskunskap, självkännedom, empati, strategier och verktyg som gör oss rustade för ett liv där solen inte alltid skiner.

Så vad har du med dig i din ryggsäck som du kan dela med dig av?` Kanske kan det du har i ditt bagage vara värdefullt här och nu för dig personligen eller för någon annan. Kanske har du saker i din ryggsäck som kan hjälpa till att bära de bördor som livet emellanåt kommer med, både för dig själv och andra. Kanske har du saker i din ryggsäck som gör vandringen lätt trots att ryggsäcken är tung och fullproppad av erfarenheter och upplevelser. 

/ Urban

Ett svar till “Vad har du i din ryggsäck?”

  1. I min fysiska ryggsäck bär jag så lätt det går. Den psykiska måste man hantera så ryggen inte går av. Ibland har den varit såpass full att det nästan tagit livet av en. Vad jag lärt mig av detta? Hjälp de du kan släpp det man inte kan. Älska dig själv. Umgås med dig själv och demonerna. Gör det du vill när du kan och vänta inte. Livet kan ändras väldigt snabbt. Sörj förlusterna. Sök hjälp om ryggsäcken blir tokig. En dålig vana är sällan bra försök rensa bort dessa.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: